biyjossan.blogg.se

Believe In Yourself!

Dag 15.

Kategori: Eleiko PT

Idag har vi haft rörlighetsträning med Linus Johansson som har skrvit boken Vältränad: handboken för den funktionella kroppen! Jag kan rekommendera er som är intresserade att läsa boken då den är riktigt bra, välskriven och lättförståelig, jag har tidigare skrivit om den här! Vi har idag fått lärt oss mycket om den mänskliga kroppen på ett annorlunda sätt och från en annorlunda synvinkel än vi tidigare har haft. Enligt den klassiska anatomin som vi tidigare har läst och pratat om så är kroppen indelad i olika delar i form av muskler, skelett med mera. Men när Linus pratade med oss idag så ser han kroppen som en enhet som hänger ihop. Definitionen av rörelse och funktionell träning är enligt honom de rörelsemönster som bygger på en anatomi som säger att kroppen är en enhet. 
En annorlunda men oerhört intressant och givande dag. Det var mycket saker som föll på plats gällande kroppen, t.ex. varför man kan ha ont på ett ställe men det kanske är något annat man behöver jobba med. Vilket är lärorikt och viktigt att ha med sig i och med att vi med all säkerhet kommer att stötta på detta när vi arbetar som personliga tränare. Vi pratade även om vikten av att vara välbalanserad, att vara symetrisk, lika på båda sidorna är viktigt eftersom du annars kan belasta fel och det kan då uppstå en skevhet. Det är bättre att vara lika svag eller stel på båda sidorna än att vara starkare/rörligare på en sida än den andra. Det är ganska vanligt att det finns obalanser i kroppen och att balansera en kropp tar lång tid men är viktigt att jobba med.
 
Det finns 3 globala handlingar som är viktiga att ta hänsyn till:
- Andning
- Grepp
- Förlängning
 
Dessa tre skapar på ett naturligt sätt stabilitet i kroppen. Andningen är extremt viktig och därför kommer andningen först och rörelsen sen. Det är en viktig hörsnsten för att skapa stabilitet, rörlighet och att mobilisera kraft. Genom att förstå dina andningsmönster kan du lära dig lyssna på din kropp bättre. Andningen har en stor påverkan på träningen och andas man inte rätt så kan det ge problem i bland annat höftböjare. Vi förändrar andningen genom hur vi lever, när man är stressad så påverkas andningen och oftast på ett negativt sätt. Jag vet själv att jag är dålig på att andas när jag är stressad och det är något jag behöver träna på. Andningen kan även hjälpa dig att bli mer uthållig och orka mer, t.ex. så kan man göra en andningskontrollerad brupee genom att andas ut hela vägen ner för att andas in hela vägen upp.
Greppet och förlängningen är också viktigt, för greppar du alltid som att du skulle lyfta väldigt tungt och sträcker på dig som att något höll upp dig så stimulerar du kroppen att sätta igång rätt muskler i rätt situation. Så genom att enbart fokusera på dessa tre, andning, grepp och förlängning så kan då nå en ny nivå i din träning. Det är även genom detta som bålstabiliteten aktiveras som en reflex eftersom det kan vara svårt att tänka "spänn magen".  
 
Vi gjorde även något som Linus kallar för FRU - funktionell rörelseundersökning som var givande och som alla borde göra för att se vart det finns sådant som de kan förbättre och jobba på. Syftet med dessa tester är att se hur god din stabilitet och rörlighet är. Rörlighet är något som är viktigt för att kunna nå de resultat man vill och för att få ut maximalt av din träning. 
 
 
Bland det första Linus gjorde var att sätta sig i den här positionen, Imponerande!

 
Believe In Yourself!

Kommentera inlägget här: